مدیر محتوا بودن برخلاف تولید محتوا اصلا کار آسان و راحتی نیست. در واقع باید ذکر کنیم که مدیر تیم محتوا بودن از تولید محتوا هم سختتر است. کافیست شما یک سری کپشن برای پستهای اینستاگرامی تهیه کنید یا یک محتوا برای سایت بنویسید، آنگاه میتوانید خود را کارشناس تولید محتوا معرفی کنید. اما کارشناس محتوای درست و اصولی بودن به این راحتیها نیست. این حرفه هم مانند دیگر حرفهها به علم و تجربه نیاز دارد، به همین دلیل است که باید تولید محتوای درست و صحیح کسب و کار خود را به دست شخص درستی بسپارید. در این مقاله میخواهیم درباره وظایف مدیریت محتوا صحبت کنیم. اگر به این شغل علاقه دارید با ما همراه شوید.
مدیر محتوا
چرا تیم محتوا بدون یک مدیر تولید محتوای حرفهای زنده و پا برجا نخواهد ماند؟ یک مدیر تیم محتوای خوب چه ویژگیهایی دارد؟ دانستن پاسخ این سوالات حتی برای افرادی که مدیر محتوا نیستند اما به نحوی با حوزه تولید محتوا در ارتباطند ضروری است. در این مقاله میخواهیم یک مدیر محتوا و وظایف او را بشناسیم. قبل از هر چیزی باید بگوییم که ابزار و سیستمهای تولید محتوا امروزه بسیار پیشرفت کردهاند و به نوعی میتوان گفت در بهترین حالت خود قرار گرفته اند. بسترهای غنی و کاربردی زیادی در این حوزه پا به میدان گذاشته و مورد توجه قرار دارند.در واقع تولید محتوا به یک فرآیند پویا و سازمانبندی شده تبدیل شده اما با تمام این موارد ما همچنان به یک مدیر مختوای حرفهای نیاز داریم.
مدیر محتوا کیست؟
مدیر محتوا یک نیروی انسانی متخصص، حرفهای، خلاق و متعهد است که در راس تیم تولید محتوا قرار دارد و آنها را رهبری و هدایت میکند. او وظایف خاصی در جهت اهداف تیم داشته و با دانش و حرفه خود به اعضا کمک میرساند. مدیران محتوا در کسبوکارها ارتباط زیادی با مدیریت کسبوکار و تیم فروش دارند و این ارتباط مداوم به دلیل وجود یک برنامه مشخص و هدفمند در تیم است.
اگر بخواهیم سادهتر بگوییم؛ مدیر تولید محتوا برای توسعه استراتژیک و ارتقاء بازاریابی محتوایی روی کسب و کار شما نظارت کامل میکند. او باید از لحاظ توانایی بر نوشتن، ویرایش، توزیع، ترویج، چیدن استراتژی، سئو، شناخت رقبا، استخدام نیروی درست و … تسلط کامل داشته باشد. همچنین یک مدیر محتوای خوب باید از ارتباطات عالی برخوردار بوده و یک رهبر کامل باشد.
دایره وظایف این سِمَت، بسیار بزرگ و متنوع بوده و فرد مدیر باید برای موفق شدن در این حوزه، مهارتهای فراوانی کسب کند. در واقع به همین دلیل هم هست که یک تیم محتوا بدون مدیر خود امکان زنده بودن ندارد، مدیران محتوا با تواناییها، ایدهها، مدیریت و رهبری ۲۴ ساعته، تیم تولید محتوا را به سوی یک سیستم هدفدار و بامسئولیت هدایت میکنند و تیمی میسازند که با تلاش و کوشش گروهی و همچنین همفکری عالی یک اثر هنری بینظیر خلق میکند. حال به سراغ سوال اصلی یعنی وظایف مدیریت محتوا برویم.
وظایف یک مدیر محتوا چیست ؟
مدیران محتوا برای تحقق اهداف شما زمان خود را بین چند وظیفه اصلی تقسیم میکنند. ما در ادامه این مقاله به شرح وظایف یک مدیر تولید محتوای عالی رتبه میپردازیم.
۱- برنامهریزی و توسعه استراتژی محتوا
مدیر محتوا با بررسی و تحقیق در کسب کار شما، نقاط ضعف و قدرت تیم و برنامه محتوایی که بر پایه آن فعالیت صورت میگیرد پیدا کرده و با اصلاح مواردی که لازم است یک برنامه محتوایی جدید به شما ارائه میدهد و یک تقویم محتوایی تنظیم میکند. سپس براساس برنامهای که تدوین کرده، استراتژیهای جدیدی را اجرا میکند.
معمولاً هر تیم محتوا از یک استراتژیست قوی بهره میبرد. اما علاوه بر آن مدیر تولید محتوا نیز باید به این موقعیت کاملا مسلط باشد تا بتواند نقاط ضعف و قوت استراتژی تهیه شده را متوجه شود و برای تدوین استراتژی مؤثر قدم بردارد. همچنین باید از اهداف کوتاهمدت و بلندمدت شرکت مطلع باشد تا بتواند وظیفه خود را به درستی انجام دهد.
۲- تولید محتوا
تولید محتوا ممکن است بخش بزرگ یا کوچکی از کار مدیران محتوا را تشکیل دهد و این موضوع بستگی به شرکتی که در آن مشغول است، دارد. مدیرمحتوای یک کسب و کار کوچک تیمی کوچک هم دارد و احتمالاً بخش عمدهای از زمان خود را صرف تولید محتوا میکند. اما در شرکتهای بزرگتر مدیر محتوا، تولید محتوا را به اعضای تیم خود میسپارد و بیشتر به نظارت بر کیفیت کار تیم خود مشغول است.
۳- ارائه گزارش و بهینه سازی
هر مدیر محتوا وظیفه دارد یک گزارش از کار خود تهیه کرده و نقاط قوت و ضعف محتوای خود و پیشرفت یا پسرفت سازمان را بررسی کند و به مدیران گزارش دهد. همچنین او میتواند با تعیین عملکرد شاخصهای کیفیت به بررسی تیم خود بپردازد.
۴- بهینه سازی محتوا
درست است که مدیر محتوا لازم نیست یک سئوکار خبره و حرفهای باشد، اما آن دسته از اصول سئو و بهینهسازی محتوا را که هر کارشناس تولید محتوای نوپایی هم لازم است بداند، از مهمترین ابزار مدیر تیم خواهد بود. به همین دلیل است که باید تا حد خوبی روی این اصول تمرکز داشته و بهینهسازی محتوا را تا آنجا که مربوط به تیم تولید محتواست به نحو احسن انجام دهد. اطمینان از تولید محتوای بهینه وظیفه مدیران محتواست.
۵- تحقیق و تحلیل
اکثر مدیران تولید محتوا کار خود را با تحقیق آغاز میکنند. آنها باید با نوع محتوایی که مخاطبان را به خود جذب میکند آشنا باشند و بهترین روشهای تولید آن را بدانند و عملی کنند. همچنین فرد مدیر میتواند برای شناخت بهتر پرسونا با مخاطب خود مصاحبه یا نظرسنجی کرده و یا از همکاران خود در این زمینه مشورت بگیرد.
جمع بندی
در نهایت میتوان گفت به طور کلی یک مدیر محتوای خوب باید شاخصهای زیر را داشته باشد:
- آشنایی کامل با وب، بازاریابی وب، سئو، محتوا و ابزارهای تحلیل ترافیک سایت
- آگاهی از ترندهای وب، رفتارها، ویژگیهای پلتفرم های دیجیتال و به ویژه شبکه های اجتماعی
- تسلط بر CMS و سایر پلتفرم های مدیریت محتوا مانند وردپرس
- قلم خوب، املای بی عیب و نقص و تسلط کامل بر زبان فارسی و نگارش معیار
- خلاقیت، کنجکاوی، قدرت ارائه پیشنهاد و مذاکره
- حس رهبری
- توانایی تقسیم اختیارات و کار تیمی
- نگرش باز به موضوعات
آیا دوست دارید یک مدیر محتوا شوید؟ مهارتهایی که در بالا گفته شد را دارید؟