اگر اهل محتوانویسی باشید قطعا این شعار جذاب را شنیده‌اید که می‌گوید “محتوا پادشاه است”. اما به این فکر کرده‌اید که چه کسی این پادشاه را بر تخت پادشاهی می‌نشاند؟ مدیر محتوا همان کسی است که پادشاه را بر تخت پادشاهی می‌نشاند و احتمالا ملکه او خواهد شد. یک مدیر محتوا می‌تواند فردی باشد که محتوا را تولید می‌کند یا می‌تواند فقط برنامه‌ریزی برای یک محتوا داشته و خودش محتوا را ایجاد نکند. در نهایت می‌توان گفت مدیریت محتوا یک شغل است که اتفاقا کسب و کارها به شدت به آن نیازمندند.

مدیر محتوا کیست؟

مدیر محتوا شخصی است که معمولا هدایت و مدیریت بخش محتوای یک مجموعه یا تحریریه را برعهده دارد و می‌توان به او یک فرد پشت پرده و پشتیبان گفت. هر مجموعه‌ای برای رشد و موفقیت قطعا به وجود یک مدیر محتوا نیاز دارد. قطعا این فرد با حضور خود می‌تواند اتفاقات خوبی را بصورت کاملا هدفمند برای هر کسب و کاری رقم بزند زیرا حضور درست و همیشگی در اینترنت داشته و او را در مورد هر چیزی مطلع می‌سازد. برای اینکه بیشتر با مدیر محتوا آشنا شوید، ضرورت دارد اطلاعات کاملی پیرامون وظایف او کسب کنید. در ادامه به مهم‌ترین وظایف او می‌پردازیم.

1- تنظیم یک استراتژی قوی

مدیر محتوا

تدوین استراتژی یکی از مهم‌ترین اهداف برای شرکت‌ها و کسب و کارهاست. در واقع طی این استراتژی کاملا مشخص می‌شود که هدف بیزینس چیست؟ مسیر درست برای کسب و کار چیست؟ چه نوع موضوعاتی را باید در نظر گرفته و پیرامون آن محتوا ایجاد شود؟ چه کلماتی، کلمات هدف هستند؟ روی چه پلتفرم‌هایی باید متمرکز شد؟ برای هر پلتفرمی چه نوع محتوایی به دردبخور است؟ و … همه این‌ موارد وظیفه یک مدیر محتواست که در استراتژی بیزینسی پیاده می‌کند. برای تولید این استراتژی باید مدیر محتوای خبره و کاملا آگاه به بیزینس باشیم.

2- بررسی بازار و رقبا

از مهم‌ترین اموری که هر مدیر محتوا باید به آن بپردازد، بررسی بازار و رقباست. این بررسی امکان برنامه ریزی و تولید محتوای بهینه‌ای را طبق خواسته مخاطبین امکانپذیر می‌سازد. همیشه بررسی عملکرد رقبا یک چراغ روشن در مسیر است که با کمک آن می‌توان به یک برنامه‌ریزی درست و اصولی رسید. تحلیل عملکرد رقبا چیست؟ تحقیق درباره کلمات کلیدی آن‌ها، موضوعاتی که به آن پرداختند و حتی سوالاتی که معمولا مخاطبین از آن‌ها می‌پرسند؛ تمامی این‌ها مسئله مهمی در تحلیل رقبا هستند. این موارد توسط یک مدیر محتوا بررسی شده و برای تیم محتوایی ابلاغ می‌شود.

3- انجام عملیات تولید محتوا

عملیات تولید محتوا

در برخی موارد کار مدیر محتوا و تیم تحریریه جداست و فقط با هم هماهنگ هستند اما در بعضی جهات مدیر محتوا همان کسی است که محتوای بیزینس را نیز تولید می‌کند. پس این وظیفه هم بر سایر وظایف او افزوده شده و دستمزد بیشتری بابت آن دریافت می‌کند. این مسئله در مواردی پیش می‌آید که اعضای تیم 2 الی 3 نفرند و فردی که مدیریت محتوا را انجام می‌دهد، وظیفه تولید محتوا را نیز برعهده می‌گیرد.

4- بررسی کامل و ویراستاری محتوا

مسلما شخصی که باید درنهایت بر کلِ محتوا نظارت داشته باشد و عیب و نقص آن را برطرف کند مدیر محتواست. یعنی نظارت اصلی وظیفه چنین فردی است و گاهی محتوا را برگشت می‌زند تا تیم محتوایی بطور کامل مشکلات را برطرف نماید. برخی تصور می‌کنند ویراستاری محتوا مخصوص کتاب و مجلات چاپی است اما در حقیقت محتواهای سایت و شبکه‌های اجتماعی نیز نیازمند ویراستاری هستند. ویراستاری به عملیاتی از جمله برطرف کردن جمله‌بندی‌های غلط، بررسی نگارش و رفع اشکالات املایی می‌گویند که قطعا مدیر محتوا باید بطور کامل آن را بررسی کند.

5- تدوین تقویم محتوایی

هیچ محتوایی بدون تقویم محتوایی پیش نمی‌رود. گیریم شما 1 ماه بدون تقویم پیش بروید مطمئنا بعد از آن کار از پیش نمی‌رود و دچار سیاه چاله علمی خواهید شد. این تقویم براساس نوع فعالیت، گزارش‌ها و عملکرد سایت به صورت یک ماهه یا سه ماهه توسط مدیر محتوا تدوین می‌شود. روز به روز و هر آنچه باید تولید شود در آن ذکر خواهد شد. این تقویم در اختیار تیم محتوایی قرار می‌گیرد تا مطابق آن امور خود را پیش ببرند.

6- آنالیز محتوا

آنالیز و تحلیل محتوا

نوبت به بخش مهم و بسیار تاثیرگذار در کسب و کارها یعنی آنالیز محتوا می‌رسیم. شما محتواسازی می‌کنید و پیش می‌روید اما تا ندانید اشکال کارتان کجاست که هیچ فایده‌ای ندارد و نمی‌توانید کارها را درست کرده و اصلاح کنید. قطعا باید بدانید مخاطب‌ها از چه محتواهایی بیشتر خوششان آمده و چه محتواهایی اصلا بازدیدی ندارند. به شما پیشنهاد اکید می‌کنم سایت را در همان ابتدای فعالیت در گوگل آنالیتیکس و کنسول گوگل ثبت کرده و یک برنامه ریزی درست هفتگی برای تحلیل داشته و براساس آن برنامه‌ریزی کنید.
در بستری مانند اینستاگرام نیز می‌توانید از داشبورد حرفه‌ای (insight) اینستاگرام کمک بگیرید و تحلیل خود را انجام دهید. این کار نیز وظیفه مدیر محتواست.

مدیر محتوا باید چه تخصص‌ هایی کسب کند؟

قطعا این سوالی است که در ذهن شما مدام می‌چرخد و دوست دارید بدانید که دقیقا باید چه تخصص‌هایی را کسب کنید تا تبدیل به یک مدیر حرفه‌ای شوید؟

تجربه کافی

این موقعیت شغلی نیازمند توانایی‌های متفاوتی است و باید مهارت کافی در تمامی آن‌ها داشته باشید زیرا رقابت در فضای آنلاین و در بین کسب و کارها روز به روز در حال افزایش است و شما برای اینکه پیروز میدان باشید، قطعا نیاز به تجربه و تخصص کافی دارید تا از پسِ بحران‌ها بربیایید.

کسب اطلاعات و بروزرسانی

در مهارت سئو می‌توان به توانایی‌های مختلفی اشاره کرد چون دنیای آنلاین بسیار بزرگ شده و هر روز هم در حال توسعه و بروز شدن است. پس شما هم باید علم و تخصص خود را آپدیت کرده و مدام در حال مطالعه و کسب دانش بیشتر باشید. دنیای رو به رشدی است و چنانچه مدتی متوقف شوید قطعا بازنده خواهید بود.

داشتن نظم و دقت

برای فعالیت در حرفه مدیریت محتوا باید بسیار منظم، برنامه‌ریز و دقیق باشید در غیراینصورت کار از پیش نمی‌رود. شما مجموعه‌ای از فعالیت‌ها را در برنامه خود قرار داده و باید با دقت هر چه تمام‌تر آن‌ها را پیاده کنید وگرنه در میدام رقابتی امروز واقعا برنده نخواهید بود.

آگاهی نسبت به قوانین نگارشی

یکی از مواردی که بسیار برای محتواسازی حائز اهمیت است، آگاهی کامل نسبت به ادبیات، کلمه‌ها، جمله‌سازی و قواعد نگارشی است. اگر چنین مهارتی را ندارید یا نمی‌توانید با آن ارتباط خوبی برقرار کنید قطعا این شغل مناسب شما نیست! چون اگر یادتان باشد در بالا متذکر شدیم که به عنوان مدیر محتوا باید ویراستار خوبی باشید.

قدرت جستجو کردن

یک مدیر محتوا باید مدام دست به سرچ باشد. باید با موتور جستجوی گوگل دوست باشد و درباره هر مسئله‌ای به راحتی جستجو کرده و هر اطلاعاتی که لازم است را بخوبی درآورد. باور کنید یا نه افرادی که مدام در حال جستجو هستند قطعا نتایج بهتری را کسب خواهند کرد و بیزینس آن‌ها رشد خوبی خواهد داشت. پس یک مدیر محتوا نیز مدام باید برای حل موانع و رسیدن به محتواهای خوب، جستجو کند.

جمع بندی

در واقع یک مدیر محتوا یک رهبر حرفه‌ای بیزینس است که اگر کاربلد نباشد، بیزینس را به راه‌های نادرستی هدایت می‌کند. از آنجایی که محتوا اصل و اساس هر بیزینسی است پس باید مدیری حاذق وجود داشته باشد تا بتوان سکان آن را به دست گرفته و همه جانبه بررسی و اجرا را داشته باشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *