از زمانی که صحبت بر سر تولید محتوا شد و همه متخصصین به اتفاق به این نتیجه رسیدند که تنها با تولید محتوا میتوان سایت یا شبکه اجتماعی و به طور کلی کسب و کار آنلاین را به نتیجه رساند، هیچ چیز جدی نبود! اما با گذشت زمان و اضافه شدن بر تعداد رقبا، دیگر هر محتوایی به کار نمیآید. اینکه یک صفحه وب را باز کنی و شروع به تایپ کردن کنی و به قول معروف هر چه دل تنگت میخواهد بگویی دیگر جواب نمیدهد. امروزه تولید محتوا مراحل و قوانین مخصوص به خود را دارد به همین علت است که افراد مدام در حال تلاش برای بهتر شدن و گرفتن جای همدیگر هستند. در حال حاضر هر کسی که پا به عرصه کسب و کار آنلاین میگذارد به جایی میرسد که مدام این سوال که چه محتوایی تولید کنیم در ذهن اوست. حقیقتش را بخواهید پاسخ به این سوال چندان ساده نیست و باید تجربیات زیادی را در کنار یکدیگر بچینیم تا به نتیجه درستی برسیم.
چه محتوایی تولید کنیم تا دیده شویم؟
متاسفانه پاسخ به این سوال اصلا در قالب یک جمله نیست و شما باید مجموعه اطلاعاتی را درنظر بگیرید تا بتوانید به این سوال پاسخ دهید. مواردی را که حتما باید بدانید به شرح زیر است:
- انواع فرمتهای محتوایی
- انواع محتوا از نظر موضوع
- ایدههای جذاب برای تولید محتوا
این سه گزینه را اگر بدانید، بیشک در تولید محتوای خود بدون مشکل حرکت میکنید اما هر کدام یک مبحث کاملا مهم بوده که باید بسیار اصولی و دقیق به آن بپردازیم.
انواع فرمتهای محتوایی
فرمت محتوایی یعنی چه؟ ما اصولا یک مدل خاص برای محتواسازی نداریم بلکه بصورت مدلهای مختلف میتوانیم محتوا تولید کنیم که به آنها فرمتهای محتوایی میگوییم. انواع فرمت محتوا عبارت است از:
- محتوای متنی
- محتوای صوتی
- محتوای ویدیویی
- محتوای ترکیبی
این سه فرمت از موارد استانداردی هستند که عموما کسب و کارها باید با توجه به بستری که مشغول فعالیت در آن هستند، هر کدام را در برنامه خود داشته باشند.
محتوای متنی
این نوع محتوا در واقع رایجترین نوع محتواست که توسط موتور جستجوی گوگل کاملا قابل قبول بوده و به آن امتیاز میدهد. اگر بخواهیم بستر سایت را درنظر بگیریم، قطعا محتوای متنی از بهترین انواع محتواست که باید بصورت کاملا استاندارد در سایت منتشر شود. هر چقدر قلم جذابتری داشته باشید شک نکنید که مخاطب بیشتری را جذب خواهید کرد و از طرفی زمانی که کاربران زیادی به شما توجه کنند، قطعا در چشم گوگل نیز محبوب خواهید شد. این نشان میدهد که اولویت شما باید کاربران باشند و این از نظر گوگل بسیار جذاب و پسندیده است و از این رو اگر شما بتوانید رضایت مخاطبین خود را جلب کنید یعنی رضایت گوگل را نیز جلب کردهاید.
محتوای صوتی
محتوای صوتی نیز طرفداران خود را دارد اما اینکه بخواهید بصورت یکپارچه از این نوع محتوا استفاده کنید کمی دور از انتظار است که مخاطب زیادی به خود جذب کنید. البته اگر کسب و کارتان بر پایه وویس و پادکست باشد ماجرا متفاوت خواهد شد. این نوع محتوا را افراد در هر مکانی حتی در هنگام رانندگی نیز میتوانند بشنوند اما شرط دارد. به شرط اینکه محتوای بسیار جذابی باشد و صدای گوینده نیز از جذابیت نصبی برخوردار باشد. معمولا درباره نکات بیزینسی، مسائل انگیزشی و داستانها میتوان محتوای صوتی خلق کرد.
محتوای ویدیویی
این مدل محتوا بشدت در قلب مردم رسوخ کرده و مورد قبول واقع میشود. ما همیشه به افراد توصیه میکنیم که با این سبک حتما برنامه محتوایی داشته باشند مخصوصا برای پلتفرمهایی مانند اینستاگرام که در حال حاضر پر از ویدیو شده است. اتفاقا ویدیوهایتان را میتوانید در پلتفرمهایی مانند یوتیوب و آپارات نیز نشر داده و کسب درآمد کنید. محتوای ویدیویی معمولا احساس بیشتری را به مخاطب منتقل میکند. مخاطب شما یا صحنههایی را میبیند و میشنود که ارتباط قوی با شما برقرار کرده و درک بالاتری دارد پس ترجیح میدهد ویدیو ببیند مگر اینکه ویدیوی شما جذاب نباشد و آنچه را مخاطب انتظار دارد به او ندهد.
محتوای ترکیبی
محتوای ترکیبی یعنی ترکیب متن، صوت و ویدیو! خیلی ساده. این مدل ویدیو دیگر آخرت کار بوده و مخاطبین زیادی را مجذوب میسازد. به عنوان مثال ویدیویی که شما در حال شرح یک مسئله هستید و زیرنویس فارسی و تصاویری هم به آن افزوده شده است. اینگونه مخاطب شما دیگر بهانهای برای متوجه شدن موضوع ندارد بلکه درک درستی پیدا کرده و عالی است. برای سایت و بستری مانند اینستاگرام، بهترین گزینه همین نوع محتوای ترکیبی است.
انواع محتوا از نظر موضوع
یکی دیگر از مسائلی که در سوال چه محتوایی تولید کنیم باید بررسی کرد، انواع محتوا از نظر موضوع است. موضوعاتی مانند
- محتوای آموزشی
- محتوای خبری
- محتوای فروشگاهی
- محتوای نقد و بررسی
- محتوای نظرسنجی
هر کدام از این موارد برای نیت خاصی درنظر گرفته شده که باید ببینید با توجه به حوزه فعالیتی چگونه میتوان از آن استفاده کرد.
محتوای آموزشی
تقریبا این نوع محتوا را میتوان به عنوان یکی از بهترین گزینهها برای هر کسب و کاری دانست. آموزش آن هم از نوع مفید و حرفهای میتواند شما را تبدیل به یک برند حرفهای و عالی کند و به عنوان یک مرجع حرفهای شناخته شوید. شخصی که محتوای آموزشی میسازد قطعا باید تخصص کافی در زمینه موردنظر داشته باشد و اطلاعات دست اول و مفیدی ارائه دهد تا مخاطب را به خود دلگرم کرده و اعتمادش را برانگیزد.
محتوای خبری
اخبار! نام آن را که میشنوید اولین چیزی که به ذهنتان میرسد چیست؟ یک محتوای فوری و شاید هم لحظهای! برای اینکه بخواهید محتوای خبری تولید کنید پیشنهاد میشود حتما در یک حوزه خاص وارد شده و اخبار آن حوزه را بطور کامل و با صحت بالا پوشش دهید. این مدل محتوا باید اخبار حوزه خاصی را با جذابیت بالا شرح دهد تا افرادد راغب به مطالعه و بررسی آن شوند. پس حتما قبل از اینکه مشغول به تولید شوید از خود بپرسید چه محتوایی تولید کنیم تا دیده شود؟
محتوای فروشگاهی
از نام این مدل محتوا مشخص است که باید برای فروشگاههای آنلاین فروش محصول تولید شود. قطعا محتوای محصول با محتوای مقاله و آموزش متفاوت است و شما باید کمی با علم کپیرایتینگ آشنا بوده و بتوانید از مشخصات، ویژگیها، امکانات و … محصول حرف بزنید و هم اطلاعات مفیدی را به مشتری ارائه دهید و هم به گونهای محتوا بسازید که مشتری ترغیب به خرید شود. حواستان باشد در این مدل محتواسازی اصلا نبای اغراق کنید! همه چیز را همانگونه که هست جذاب بگویید.
محتوای نقد و بررسی
یکی از انواع محتوایی که برای افراد بسیار جذاب است، همین محتوای نقد و بررسی است! آدمها به دنبال نقد و بررسی یک محصول، یک خدمت و … هستند. فرض کنید گوشی سامسونگ آخرین مدل به بازار آمده و افراد تمایل دارند آن را بخرند اما ترجیح میدهند نقد و بررسی درستی از آن را ببینند و با خیال راحت و سنگین و سبک کردن هزینه کنند. قطعا اگر این سبک محتوا را بصورت متنی و مخصوصا ویدیویی بسازید و همه چیز را نشان دهید، موفقیت خودتان را کم کم تضمین میکنید. این سبک ویدیوها همه جا دیده میشود اما در یوتیوب بسیار زیاد است.
محتوای نظرسنجی
چه محتوایی تولید کنیم؟ شاید به جرات بتوان گفت محتواهای سبک نظرسنجی، حس و حال عجیبی داشته و پر ترافیک است. چرا؟ چون شما برای ساخت این مدل محتوا، نظر و خواسته مخاطب را مورد بررسی و ارزش قرار دادید و دقیقا بنا به همان نظر، محتوا را ایجاد کردید. این مسئله نه تنها حس خوبی به مخاطب میدهد بلکه، حس اعتماد و وفاداری را دو چندان میکند. مثلا کافیست نظر افراد را در مورد فست فود و غذای سنتی بپرسید و سپس با اشتراک گذاری نظرات درباره این مسئله کاملا تخصصی صحبت کنید.
ایدههای جذاب برای تولید محتوا
حال که انواع مختلف محتوا را بررسی کردیم نوبت به آن میرسد که ایدههای جذابی را برای انواع محتوا بررسی کنیم. ایده بخش مهمی در تولید محتوا کردن است. در ادامه به ایدههای عالی برای هر محتوایی میپردازیم.
1- از بهترین های حوزه خودتان صحبت کنید
اگر محتوانویس باشید قطعا درباره تاپ 10 ها شنیدهاید. این تاپ 10ها، همان بهترینها در حوزه خودتان است. مثلا 10 آموزش برتر در حوزه برنامه نویسی، 10 ابزار عالی هوش مصنوعی برای تولید محتوا و … این سبک محتوا معمولا برای مخاطبین بسیار خوشایند است و با کمک آن میتوانید بازدید خوبی بگیرید. این نوع محتوا در هر بستری امکان تولید شدن دارد و میزان جذابیت آن به تاپ 10هایی که انتخاب میکنید بسته است.
2- محتواهای مصاحبه ای تولید کنید
شما دو راه دارید؛ یکی اینکه خودتان به دنبال افراد توانمند و معروف حوزه خود رفته و با آنها مصاحبهای ترتیب دهید یا به سراغ وبسایتهای معروف که با افراد مصاحبه میکنند رفته و پادکست یا ویدیوها را به متن تبدیل کرده و با آن محتوای خود را ایجاد کنید. این مدل محتواها برای بعضی افراد بسیار جذاب بوده و به سراغ آن میآیند پس میتواند به شما نیز نتیجه خوبی را بدهد.
3- تولید محتواهای مفید مختصر
اطلاعاتی مفید در حوزه محتوایی شما میتواند احساس خوبی را در مخاطب خلق کند. بسیاری افراد علاقهای به خواندن محتوای طولانی ندارند بلکه محتواهایی با موضوع بیشتر بدانید، آیا میدانید و… دارند و با آن ارتباط میگیرند. منظورم این نیست که محتواهای طولانی تولید نکنید، منظورم این است که حتما محتواهای نکتهای و مختصر و مفید نیز داشته باشید.
4- آموزش جامع بسازید
در حوزه کاری شما حتما مواردی برای آموزش دادن وجود دارد. سعی کنید حتما آموزشهای جامع و کاربردی بسازید که این مدل آموزشها یک نیاز اساسی برای مخاطب است. به عنوان نمونه آموزش جامع نصب ویندوز، آموزش کار با آبمیوه گیری بوش، آموزش کامل راهاندازی سایت در 5 دقیقه.
5- آینده کاری خود را پیش بینی کنید
گاهی جالب میشود اگر درباره آینده کاری خود کمی صحبت کنید. این کار را میتوان در قالب ویدیو، تصویر، اینفوگرافیک و … ارائه داد تا افراد در حوزه شما نیز بدانند چه آیندهای و چه اخباری درباره آینده در انتظار کسب و کارتان است.
6- یک چک لیست مهم بنویسید
گاهی اوقات محتوای چک لیستی تولید کنید تا افراد بتوانند به راحتی برخی امور را طبق لیست انجام دهند. مثلا چک لیستی از یک برنامهریزی استاندارد روزانه، یا چک لیست طراحی سایت و … . شما این مدل محتوا را نیز میتوانید هر نوع کسب و کاری تولید کنید.
7- مطرح کردن سوال مخاطبین و پاسخ به آن
بعضی از سوالاتی که مخاطبین از شما میپرسند را بولد کنید و در قالب یک محتوای کامل متنی یا ویدیویی به آن پاسخ کامل دهید. این روش محتواسازی بسیار مورد استقبال قرار گرفته و امکان به اشتراک گذاری آن توسط افراد بسیار است.
جمع بندی
در حال حاضر هیچ بیزینسی نمیتواند ادعا کند که بدون محتوا به موفقیت میرسد! در حال حاضر صدای بیزینس خود را تنها با یک محتواسازی عالی و استاندارد میتوانید به گوش مخاطبین برسانید. به همین دلیل باید اطلاعات خوبی در این زمینه کسب کنید و یک برنامه عالی برای محتواسازی خود داشته باشید. اگر برنامه کاملی برای محتوای خود ندارید کافیست به بخش دریافت استراتژی مراجعه کرده و درخواست خود را ثبت کنید.