با این ۵ مرحله یک فریلنسر حرفه ای شوید
فریلنسر یا آزادکار به شخصی گویند که بدون داشتن تعهد به مجموعهای، مشغول گرفتن پروژه برای خود و کار کردن روی آنهاست. فریلنسرها با توجه به تلاش خود میتوانند دستمزدهای خوبی دریافت کنند اما شرط این است که بدانند چگونه باید فریلنسر حرفه ای باشند. یکی از باورهای غلط درباره شغل فریلنسری این است که در خانه مینشینیم و با خیال راحت پروژههای موردعلاقه خود را دریافت کرده و مشغول کار کردن میشویم. کار به این سادگیها نیست! کدام پروژه؟ کدام کار؟
فریلنسر حرفه ای
قصدم ناامید کردن شما نیست اما این را باید بگویم که فریلنسری واقعا یک شغل است و حرفهای شدن در آن نیازمند تلاش بیوقفه است. اگر واقعا قصد دارید یک فریلنسر باشید باید به چشم یک شغل کامل به آن نگاه کنید و روشهای اصولی را برای حرفهای شدن در آن درنظر بگیرید. در این مقاله تصمیم گرفتیم برای دوستانی که تمایل دارند در هر زمینهای آزادکار شدن را انتخاب کنند و کم کم تبدیل به یک فریلنسر حرفه ای شوند، نکات مهمی را شرح دهیم. پس پیش به سوی حرفه ای شدن…
۱- با هر کسی که می شناسید، در ارتباط باشید
با یک داستان شروع میکنیم:
اولین کاری که هنگام تصمیم گیری برای شغل خود انجام دادم این بود که با تک تک افرادی که تاکنون شناختهام تماس بگیرم و تصمیم خود را به آنها بگویم. من به آنها در زمینهای که میخواهم در آن مشغول به کار باشم گفتم و همانطور که مشخص شد، حتی تاریخی که قصد داشتم کار ثابت خود را ترک کنم اعلام کردم. همچنین به آنها گفتم که خوشحال میشوم که بلافاصله پروژههایی را قبول کنم.
اگر هنوز در حال تحصیل و کار بودم، چرا گفتم که میتوانم پروژههایی را قبول کنم؟ آیا من قبلاً کمی مشغول نبودهام، روزانه 14 ساعت بیشتر درس میخواندم و کار میکردم و خودم را سازماندهی میکردم که به صورت آزاد، کار کنم یا در اوقات فراغت خود پروژههایی را انجام دهم. دلیل اینکه به دوستان اطرافیان خود، همکاران و همکاران سابق خود گفتم که میخواهم فوراً پروژهها را بپذیرم به سه دلیل بود:
- تجربه
- مخاطب
- منابع
هرچه زودتر این پیام را به اطرافیان خود ارسال کنید بهتر است. این کار را 30 روز قبل از اینکه بخواهید به صورت مستقل فعالیت کنید، انجام دهید یا شش ماه قبل این کار را انجام دهید. اما نکته این است که افراد را حلق آویز نکنید. شما نه تنها میخواهید اعلامیه خود را عملی کنید بلکه برای توسعه کار خود و جذب مشتری زمان لازم دارید. خود را در موقعیتی قرار ندهید که کار را “در یک ماه” انجام دهید، در هر صورت ممکن است بحثی که باید شروع کنید زمان زیادی ببرد. هرچه تجربه، مخاطب و مرجع بیشتری هنگام اشتغال به کار آزاد داشته باشید، ایجاد آخرین وقفه در کار شما آسانتر خواهد بود.
مدام از افراد و کسانی که میدانید تجربه خوبی دارند، نظرسنجی کنید تا مشکلات کار خود را دریابید اینگونه میتوانید کم کم یک فریلنسر حرفه ای شوید.
۲- با برند اختصاصی خود فعالیت کنید
شما به عنوان یک فریلنسر باید برند خود باشید. یک برند کاملا اختصاصی! یعنی وقتی تمام امور را خود انجام میدهید، پروژهها را انجام میدهید و مشتری مستقیم با شما در ارتباط است، یعنی خودتان برند هستید و خودتان بصورت مستقل هر کاری را انجام میدهید. پس باید همه جوره مراقب رفتار و برخورد خود باشید که تبدیل به یک برند عالی شوید. اما چگونه برای این برندسازی قدمهای مثبتی برداریم؟
- در شبکه اجتماعی linkedin عضو شوید و تمام اطلاعات، تجربیات و هر آنچه لازم است را پر کنید.
- در فیسبوک اکانت خود را بسازید و پروفایلتان را همانند لینکداین تکمیل کنید. سپس در گروههایی که مربوط به تخصص شما هستند عضو شوید و در جمع پرسش و پاسخها شرکت کنید.
- سپس در توییتر نیز مشغول همین فرآیند شوید و پروفایلتان را تکمیل کنید.
یادتان باشد که باید در این شبکههای اجتماعی کاملا حضوری فعال داشته باشید تا بخوبی شناخته شوید.
شما به عنوان یک متخصصی که قرار است بصورت فریلنسر حرفه ای کار کند، باید شناخته شوید اما حواستان باشد شاید به سرعت در شبکههای اجتماعی رشد نکنید و یک مرتبه به تعداد دنبال کننده بالا نرسید! لطفا ناامید نشوید، روال کار با تلاش و کوشش بدست میآید.
۳- برنامه ریزی خوبی برای عملکرد داشته باشید
یادتان باشد باید برنامه ریزی دقیق و کاربردی داشته باشید. اگر بدون برنامه کار کنید، همین حالا از این حرفه خداحافظی کرده و دور فریلنسر حرفه ای شدن را یک خط قرمز بکشید.
برنامه ریزی کردن اساس فعالیتهای شماست و نباید از آن دست بکشید. برنامه ریزی طولانی مدت و برنامه ریزی کوتاه مدت یک استراتژی دقیق برای شما ایجاد میکند تا فعالیتهای خود را کامل و بدون نقص انجام دهید. در این برنامه ریزی حداقل میزان درآمد را در کنار حداکثر بچینید. مثلا این را تخمین بزنید که اگر چند پروژه در ماه انجام شود میتوان گذران کنید و حداکثر آن برای یک زندگی خود کجاست. تمامی اینها را باید برای خود واضح و روشن سازید.
۴- انجام تحقیقات و بررسی رقبا
تا میتوانید باید اطلاعات خود را برای تبدیل شدن به یک فریلنسر حرفه ای افزایش دهید. آزادکار شدن به معنای بیکار بودن و خلاصی نیست بلکه به مراتب فعالیتهای شما سخت میشود. ساعتها باید وقت بگذارید و به رصد رقبای خود بپردازید. در شبکههای اجتماعی و بلاگها به دنبال مطالب عالی دست اول باشید و آنها را در جهت پیشرفت خود مطالعه کنید. در پایان روز باید جمعبندی درستی نسبت به اطلاعاتی که بدست آوردید و رقبایی که دارید، داشته باشید و آنها را برای خود برنامه ریزی کنید.
یادتان باشد وظیفه و رسالت شما این است که حرفی جدید برای گفتن داشته باشید. اگر قرار باشد از افراد دیگر تقلید کنید هرگز حرفهای نخواهید شد. پس باید رقابت کنید و بهتر و بهتر شوید. همانطور که یک ضربالمثل قدیمی میگوید: دوستان خود را نزدیک نگه دار و دشمنان خود را نزدیکتر! اما با این جمله در دنیای اینترنتی خیلی موافق نیستم و آن را به این شکل تغییر میدهم: دوستان خود را نزدیک نگه دار و با دشمنان خود دوست شو.
۵- پل پشت سر خود را خراب نکنید
همه ما وقتی تصمیم به بیرون آمدن از محیط کارمان میکنیم، ناراحت هستیم و آن رضایت را نداریم به همین دلیل تصمیم می گیریم به جای دیگری برویم یا یک فریلنسر شویم! اما کار درست این است که هرگز کارفرمای فعلی خود را کنار نزنید و جوری رفتار نکنید که دیگر امکان صحبت با او را نداشته باشید. در واقع او در حال حاضر بهترین شخصی است که میتواند کسب و کار شما را به دیگران معرفی کند و با او در ارتباط بمانید. گاهی می توانید از تجربیات او استفاده کنید، حتی اگر در همان صنعت فریلنسری را آغاز کردید، میتوانید راهنمایی و کمک بسیاری از او طلب کنید! اینها همگی به نوع روابط عمومی و برخورد شما برمیگردد.
آزادکار شدن کار آسانی نیست
اگر منتظر هستید تا با فریلنسر شدن، شرایط زندگی خود را از این رو به اون رو کنید باید به شما بگویم سخت در اشتباهید، مگر آنکه تلاش کنید و قدمهای درستی را در این مسیر بردارید. ۵ نکتهای که در بالا به آن اشاره شدن راه شما را برای فریلنسر حرفه ای شدن باز میکند و باعث صعود خواهد شد اما رعایت هر بند آن خود مسیری است که باید با دقت و گرفتن راهنمایی از افراد خبره، در آن قدم بگذارید.